Overstromingen in Nepal

(uit een nieuwsbericht van onze partner INF in Nepal)

Sinds het begin van het Moesson seizoen werden 31 van de 75 districten in Nepal getroffen door overstromingen en grondverschuivingen. De regens waren overvloedig en de overstromingen de hevigste sinds tientallen jaren.

Volgens de Kathmandu Post zijn er reeds 120 doden geteld.  Er zijn tenminste 35 andere personen vermist. Duizenden huizen zijn ondergelopen. Een woordvoerder van het Nepalese Rode Kruis zei: ‘De Moessonregens en overstromingen hebben in de voorbije twee weken meer dan 100.000 mensen getroffen.’

De ramp is ontzettend zwaar. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat er 27.000 ambtenaren gemobiliseerd werden in de getroffen gebieden. Zeven Nepalese legerhelikopters, motorboten en rubber dinghy’s werden ingezet. Er zijn verscheurende verhalen van lichamen die blijven drijven op het water bij gebrek aan droog land om te begraven.

Het verre westen van het land, in Banke, waar onze partner INF werkt, werd zwaar getroffen. Het is vooral in de vlakke Terai dat INF verschillende projecten heeft lopen. Huizen, veestapel, bruggen en wegen werden weggespoeld. Elektriciteitskabels werden verbroken. Jammer genoeg stierven ook drie kinderen in Banke en twee in Baglung.

De stafmedewerkers in Banke hebben hulpgoederen gebracht naar getroffen gezinnen die door de vloedgolf van de Rapti-rivier getroffen werden. Hulpgoederen werden ook per helikopter verdeeld, omdat de wegen nog steeds onbruikbaar zijn door de grondverplaatsingen. Teamleden die deel uitmaken van de Pokhara Christian Cummunity zijn naar Nawalparasi afgereisd, op verzoek van de getroffen bevolking die te lijden heeft van honger door het opraken van de rantsoenen. Er zijn niet voldoende tenten, waardoor honderden mensen onderdak gezocht hebben in scholen en kerken.

Bid a.u.b:

  • dat de regens mogen ophouden en de vloed wegebt;
  • dat er geen uitbraak zou volgen van watergebonden ziekten, zoals dysenterie;
  • voor de rijstoogst later in het jaar, daar vele rijstvelden overspoeld werden met modder;
  • dat de overheid in staat zal zijn om de crisis goed te beheren.

Dank u wel voor uw gebed. Indien u graag financieel wil  bijdragen, dan kan dit op het rekeningnummer van Tearfund
IBAN BE41 4359 1900 0110 (BIC code KREDBEBB), met de vermelding: Noodhulp Nepal, code 77072