Nurture Rural Child Project Uganda (NRCP)
Verslag door Jürgen Vanaeken (Liesbeth Winderickx, Ruth en Rebekka Vanaeken)

Wist je dat? Afrika heeft zoveel mooie landen en plekken, verspreid over een heel continent. Er wonen ook zoveel broers en zussen in Christus die het goede nieuws verkondigen en/of een prachtige visie hebben. Tearfund en andere christelijke organisaties verrichten prachtig werk in het ondersteunen en oprichten van mooie initiatieven.

In 2016 was ik er voor het eerst en wat ik er zag verontruste me een beetje. Zoveel armoede, zoveel corruptie, zoveel miserie. Tot ik Anxious, directeur van NRCP, ontmoette waarmee ik contact ben blijven houden sindsdien. Hij is 25 jaar en opgegroeid in een christelijk project. Zijn getuigenis raakte me diep. Ik besloot om terug te keren, maar niet alleen. In de zomer van 2017 was het dan zover. Met vrouw en kinderen hadden we er lang naar uitgekeken.

Tijdens onze reis hebben we meerdere broers en zussen ontmoet en gesproken die een visie hebben om Uganda een toekomst te geven: christelijke visionairs. Ik heb scholen bezocht die nog maar een paar jaar bestonden en weeskinderen ontmoet die in gezinnen opgevangen worden en een kans krijgen om ook naar school te gaan.

Samen met Tearfund hebben we voor onze reis besloten om te gaan investeren in een beroeps- en secundaire school voor 300 leerlingen in een dorp een 10-tal kilometer van Kabale. De kostprijs van zo een school is niets vergeleken met wat het hier kost. Hier spreekt men van miljoenen euro’s. Ginds van miljarden Ugandese Schillings, maar omgerekend in euro komen we op een budget van een kleine 260.000 euro.

Is dit onmogelijk? Ik denk het niet. Alle kleine beetjes helpen. We zijn in september gestart met de aankoop van een grond voor de school van 10.000 euro. Dankzij verschillende giften via Tearfund, konden we al ongeveer 2/3 van dit bedrag betalen.

Anxious en het bestuur van NRCP stellen maandelijks hun budget scherper omdat ze dromen dit project waar te maken. Ik droom mee met hen. Wil je als kerk mee helpen investeren met mij? Nodig mij dan eens geheel vrijblijvend uit op een zondag in uw kerk en ik kom met plezier met vrouw en kinderen het project voorstellen in 10 minuten afsluitend met een filmpje van onze reis. Ik breng ook wat attributen mee die men zoal leert maken op school. Ik ben al in 2 kerken warm onthaald. Telkens werd de collecte als steun via Tearfund doorgestort.

Alvast bedankt.

Graag een presentatie? Mail mij jurgen.vanaeken@yahoo.com

Voor steun: Rekeningnummer BE41 4359 1900 0110  (BIC: KREDBEBB) van Tearfund, met vermelding ‘NRCP Oeganda, code 70021’

Flyer: Klik hier om de flyer te lezen.