Eind vorige zomer werd meer dan de helft van Bangladesh door zware overstromingen getroffen.

Gezien de grote nood, was de regeringshulp ontoereikend en was elke bijkomende hulp welkom. Dankzij de giften van meerdere donateurs kon Tearfund 4.011 euro aan onze lokale partner CSS voorzien voor hun noodhulp aan de slachtoffers van de ramp.

In oktober overhandigde CSS aan 242 zwaar getroffen gezinnen in de districten Manirampur en Shariatpur een overlevingspakket, bestaande uit rijst, linzen, zout, soyaolie, aardappels, melasse, babyvoeding. Sommigen ontvingen ook een deken of kledij. Het betrof kwetsbare gezinnen met kinderen, bejaarden, weduwen, zieken en verzwakte personen.

Dit is het verhaal van een van die gezinnen.

Mevrouw Sayra Banu ontving hulp van onze partner CSS
Mevrouw Sayra Banu ontving hulp van onze partner CSS

Sayra Banu had haar man in de grote stad Dhaka ontmoet, waar zij destijds als huismeid werkte. Na hun huwelijk besloten ze uit Dhaka weg te gaan en te wonen in Shariatpur, de geboortestreek van Sayra. Ze bouwden een hut op een gehuurde grond dichtbij de rivier en haar man werkte als ‘taxichauffeur’ met een driewieler (een Rikshaw). Nu is ze 65 jaar oud en ze hebben geen kinderen.

Ze brachten hun dagen rustig door totdat ze getroffen werden door de overstroming. Hun huisje en hun schamele bezittingen werden volledig weggespoeld. Ze vertrokken naar het dorpje Kabirajkandi en maakten een soort tent met enkele plastic platen. Ze brachten hun dagen door met honger en onzekerheid in onhygiënische levensomstandigheden.

Toen werden ze door de staf van CSS opgenomen op de lijst met begunstigden en ontvingen ze een overlevingspakket. Dit hielp hen in die mate dat ze minstens 15 dagen geen zorgen hadden om aan eten te komen. Sayra’s man ging weer aan het werk met het doel om het inkomen tijdens die dagen op te sparen om weer wat huisraad te kunnen kopen. Op langere termijn willen ze een degelijke latrine bouwen om hun hygiënische omstandigheden te kunnen verbeteren.

Ze betuigden hun oprechte dank aan CSS en Tearfund voor de ontvangen hulp.