Na cycloon Idai (zie onder), die op 14 maart Mozambique, Malawi en Zimbabwe bereikte, is Mozambique opnieuw getroffen. Cylcoon Kenneth kwam er aan land op 25 april als een categorie 4 tropische storm, maar eens boven land beweegt hij zich langzamer, met hevige regens als gevolg. De grond en de rivieren zijn verzadigd en er is een reëel risico op overstromingen en aardverschuivingen. De provincie waar de storm aan land kwam, Cabo Delgado, heeft geen ervaring met cylconen, en was er dus ook niet op voorbereid.

Enkele feiten:

  • Volgens eerste schattingen van het ministerie zijn 163.000 mensen getroffen en 29.550 huizen verwoest (in sommige dorpen gaat het over 90% van de huizen).
  • Volgens UNICEF brengt dit het totaal aantal kinderen dat hulp nodig heeft in de regio op 1,4 miljoen.

Op 14 maart werd Mozambique getroffen door de cycloon Idai, die vervolgens verder landinwaarts raasde richting Malawi en Zimbabwe. De kustplaats Beira in Mozambique kreeg de volle lading met als gevolg een wijd verspreide ravage. Nadat eerst door de harde wind vele huizen werden weggeblazen, werd ook nog eens het land rondom Beira overspoeld. Momenteel zitten ongeveer 500.000 vrouwen, kinderen en mannen vast als gevolg van de stortregens.

Onze Integral-partners Food fort he Hungry en Medair zijn ter plaatse. Met hulp van International Health Partners en jullie bijdragen kon Tearfund al bijdragen aan het verschepen van 24 essential health packs (een pakket met essentiële medicijnen en medische materialen) naar de regio. Jullie giften blijven welkom op Tearfund rekening IBAN BE 41 4359 1900 0110 met code: 77006 Noodhulp Mozambique, Malawi en Zimbabwe.

Nogmaals hartelijk dank!

 

Noodoproep: cycloon en overstromingen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe.

Op 14 maart werd Mozambique getroffen door de cycloon Idai, welke verder landinwaarts raasde richting Malawi en Zimbabwe. De kustplaats Beira in Mozambique  kreeg de volle lading met als gevolg een wijd verspreide ravage. Nadat eerst door de harde wind vele huizen werden weggeblazen, werd ook nog eens het land rondom Beira overspoeld. Momenteel zitten ongeveer 500.000 vrouwen, kinderen en mannen vast als gevolg van de stortregens.

Enkele relevante feiten:

  • Meer dan 1000 doden
  • Het Rode Kruis schat dat 90% van Beira verwoest is
  • Aanzienlijke verwoestende schade van huizen, landbouw, huishoudens en infrastructuur

Tearfund zet zich in samen met onze partners Tearfund UK en Food for the Hungry operationeel op het terrein, en de lokale partners. Momenteel worden de eerste noden van de getroffen bevolking in kaart gebracht zodat de eerst humanitaire hulp kan worden verleend.

U kan hierbij helpen door een gift over te maken op Tearfund rekening  IBAN BE  41 4359 1900 0110 met code: 77006 Noodhulp Mozambique, Malawi en Zimbabwe

Hartelijk dank namens Tearfund.