Persbericht

Tweedekansonderwijs in België en in India:

Antwerps initiatief biedt jongeren duurzame toekomst

In ons land verlaat meer dan 1 leerling op 10 de middelbare school zonder diploma. Dat vertellen de cijfers van de VDAB. Die jongeren zijn de zgn. ‘neets’, wat staat voor not in employment, education or training: het zijn jongeren die niet naar school gaan maar ook niet werken. En een diploma is nog altijd de beste garantie op werk. Hoe kunnen deze jongeren toch een betere toekomst tegemoet zien? Daar komt het tweedekansonderwijs om het hoekje kijken. Wil je toch loodgieter worden of eindelijk je middelbaar diploma halen? Als 18-plusser heb je in dat tweedekansonderwijs nog alle kansen. Een groeiend aantal jongeren grijpen ook die kansen. Maar een onderwijssysteem dat neets opvist en nieuwe kansen geeft, bestaat niet in de landelijke streken in India. Dat ondervonden Leentje en Geert Jacob die een tijdlang in het Zuid-Indiase Coimbatore en Anaikatty (Tamil Nadu) hebben gewoond en gewerkt. Het aantal ronddolende jongeren zonder iets om handen was er niet te tellen. Hun sociaal engagement deed hen een tweedekansopleiding starten met de hulp van een student van de Hogeschool Gent. Het experiment sloeg aan en in 7 jaar tijd groeide het uit tot het Anaikatty Rural Community College (ARCC) waar tientallen jongeren vaardigheden leerden waarmee ze economisch zelfstandig werden. Het verhaal van Deepa is een schoolvoorbeeld. Zij en haar familie waren afhankelijk van het wisselende inkomen van haar man die tractorbestuurder was. Een tractor kan in het hete zuiden van India alleen de grond bewerkten als het geregend heeft. Dan is de grond zacht om te ploegen, te eggen of te zaaien. Deepa leerde in het ARCC met een naaimachine werken en geeft intussen zelf les aan jonge vrouwen. Ze leert hen herbruikbare winkelzakjes te maken van gerecycleerd katoen.

Haar verhaal –en dat van anderen– is te bekijken in de informatieve video die het echtpaar Jacob met hun vzw Dreamz India Projecten hebben gerealiseerd met de financiële hulp van een Europees steunprogramma. Op zondag 3 en maandag 11 november te bekijken op ATV.

Tweedekansonderwijs is geen ver-van-mijn-bed verhaal. Dat bewijzen de geciteerde cijfers. Daarom steekt Dreamz India een tandje bij en ziet ze haar opdracht groeien met aandacht voor de SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: armoede bestrijden door kwalitatief onderwijs aan te bieden, vooral voor wie een tweede kans nodig heeft. Dat doet ze in ons land in samenwerking met CVO Antwerpen, de Hogeschool Gent en de kunstacademie (AMWD) van Mortsel. Samen geven ze, elk op hun terrein, een eigen invulling aan die doelstellingen. Telkens met de gedachte “Bus gemist? Neem dan de fiets (zodat je je bestemming toch bereikt)”.

Dreamz India Projecten vzw is een 4de pijler ontwikkelingsorganisatie
Contactpersoon: Leentje De Bruyne

Bekijk hier alsnog de trailer. Meer info is terug vinden op de website van vzw Dreamz India Projecten

 

Foto omslag: Hirishikesh K.R.