In september 2019 werd Orisai, het dorpje waar onze partner Creed Africa werkzaam is, zwaar getroffen door een hevige verwoestende storm. Tearfund deed een oproep en kon dankzij de giften die zij hiervoor ontving hulp verlenen.

Hulp na storm

Gelukkig werd er tijdens deze storm geen kinderen of families uit ons project gekwetst of gewond, wel leden heel wat gezinnen schade aan hun woningen en/of latrines en veel van hun gewassen gingen verloren. Hieronder kunt u lezen op welke manier Tearfund kon bijdragen.

  • aankopen van een nieuwe watertank:  omdat de watervoorziening van de Grace Junior School (GJS) zo belangrijk is, werd de stukgeslagen watertank vervangen door een nieuwe.
  • voedselhulp: in de tijd die volgde werd er voor één maand voedselhulp geboden aan de zwaarst getroffen families. In totaal werd er zo’n 11.000 kg maïsmeel uitgedeeld.
  • herstellen van put latrines:  het is belangrijk dat de verwoeste latrines werden hersteld om verspreiding van ziektes tegen te gaan. Omdat het moeilijk was om degelijke basisplaten voor put latrines te vinden, heeft Creed Africa zelf zulke platen gemaakt uit beton.
  • nieuwe schoolboeken:  de door de water beschadigde boeken van de Grace Junior School werden vervangen

Uitbraak mazelen

Begin oktober werd Orisai dan ook nog eens getroffen door een uitbraak van mazelen. Ook meerdere kinderen in GJS werden ziek en de schoolverpleegster kon goed werk verrichten.

Van overheidswege werd er toen een grootse vaccinatiecampagne (tegen mazelen, polio en rubella) opgezet voor alle kinderen onder 15 jaar. Deze ging door in GJS.

Van 31 oktober tot 2 november volgde een medisch kamp, een unieke gebeurtenis voor Orisai en er kwam dan ook veel volk op af. Omdat Orisai zo’n achtergesteld gebied is, werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook gewone onderzoeken en oogcheckups te doen. De onderzoeken werden gedaan door staf van Ngora Freda Carr Hospitaal en Soroti Regional Hospitaal Eye Unit.

Hartelijk dank voor uw bijdrage namens Tearfund

 

Foto’s: Creed Africa

 

Voedselhulp voor de zwaarst getroffen gezinnen

Putlatrines herstellen 

 

 

 

 

 

 

 

Medisch kamp