Een bericht van onze partner Asociacion Vidas in Peru. Raquel in Ayacucho aan het woord:

“De situatie is hier verschrikkelijk en doet ons erg veel verdriet, vooral in de stad Ayacucho, waar 80 % van de bevolking besmet is met COVID-19.

Op dit moment zijn alle steden in het Zuiden zwaar getroffen door het coronavirus. Ayacucho is nog steeds in quarantaine.

In ons team werden tot nu toe drie mensen besmet. Feliciana werd als eerste ziek in mei. Later verslechterde de situatie in Ayacucho door de snelle verspreiding van het virus doordat de grenzen open waren en mensen de stad Lima ontvluchtten. Begin augustus werd Max (echtgenoot van Raquel, ook werkzaam in het project) zwaar ziek, maar we realiseerden ons niet dat het om COVID-19 ging. Pas na een week werd hij naar een privéziekenhuis gebracht en testte hij positief. Ik heb hem met hulp van bevriende dokters medisch kunnen opvolgen. Omdat Max moeilijkheden bleef hebben met ademhalen werd ons aangeraden om hem over te brengen naar het hoofdziekenhuis in Ayacucho. Dit hebben we niet gedaan, omdat het ziekenhuis volledig over haar capaciteit heen zat. We besloten thuis verder voor Max te zorgen en nu is hij gelukkig aan de beterhand door de steun en zorg van vrienden.

Er stierven in tussentijd verschillende dokters en verpleegkundigen, hetgeen echt een schok voor mij was. In diezelfde periode werden verschillende van mijn familieleden besmet, maar gelukkig zijn zij allen hersteld. Op dit moment sterven nog steeds veel buren en vrienden door het virus in de omgeving van Ayacucho.

Op 18 augustus begon ook ik COVID-19 symptomen te krijgen. Ik kon het haast niet geloven! Ik denk dat de meest dramatische situatie volgend op de fysieke pijnen en ademhalingsproblemen het emotionele is. De emotionele shock en de extreme zwakheid die je hebt na herstel. Tot op vandaag ben ik nog herstellende en krijg ik enorme steun van het team.

Het project in Ayacucho gaat nog steeds door mede dankzij het team. Nike, Feliciana en Gabriel zijn gezond en we krijgen ook ondersteuning van enkele jonge vrijwilligers. Momenteel ben ik nog heel zwak en coördineer ik al het werk van thuis uit, waardoor de hulp van deze vrijwilligers extra welkom is. Ons team voorziet in wekelijks voedsel voor de ouderen. Feliciana helpt samen met de jonge vrijwilligers voedselpakketten klaar te maken en deze worden aan huis gebracht. Er worden momenteel geen ontmoetingen meer in het ziekenhuis georganiseerd, omdat er een grote angst heerst besmet te raken met het virus. Onze begunstigden wachten aan hun huisdeur om de voedselpakketten in ontvangst te nemen. Tegelijkertijd trachten we ook medische hulp te geven in lijn met de chronische aandoeningen die vele van de begunstigden hebben. Het is echter niet mogelijk om de bloeddruk of andere vitale parameters te checken, omdat de begunstigden dit weigeren. Velen van hen zijn ook niet goed beschermd tegen het virus.

Het is een groot genoegen te kunnen voorzien in voedselpakketten voor onze begunstigden. Het is als een echt feest voor hen en dit raakt ons diep in ons hart en brengt ons zelfs tot vreugdetranen.

Het is geweldig om te zien hoe onze God, de trouwe Voorziener, Zijn dierbaren voorziet.

Nogmaals dank u wel voor de kostbare steun, onze diepste dankbaarheid. Uw steun heeft een enorme impact op de begunstigden en elke keer als zij voedselpakketten krijgen, uiten ze tranen van dankbaarheid. We zijn dankbaar om een instrument van Gods hoop en liefde te mogen zijn voor hen.“

Wilt u dit werk steunen, maak een gift over op rekening BE41 4359 1900 0110 van Tearfund met vermelding “code 71011-Peru”.

         

 

 

Foto’s: ©Association Vidas/Tearfund 2020