11 februari is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag voor Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap.

Nog steeds kiezen slechts 30% van de meisjes en vrouwen een wetenschappelijk georiënteerde richting in het hoger onderwijs en binnen de computerwetenschappen is dit slechts 3%. In de afgelopen 15 jaar werd er veel moeite gedaan om meisjes en vrouwen aan te moedigen voor wetenschappelijke richtingen, maar toch blijft een groot deel van hen uitgesloten van deelname aan de wetenschap.

Tearfund vindt het belangrijk dat ook meisjes de kans krijgen om verder te studeren en zelfs te kiezen voor wetenschappelijke richtingen. Zo is Elisabeth, uit het financiële kinderadoptieprogramma in Burkina Faso, kunnen afstuderen als arts in 2019. Er zijn momenteel nog verschillende meisjes in India en Oeganda binnen onze projecten bezig met de studies farmacie en verpleegkunde. Naast de gezondheidswetenschappen kiezen sommigen onder hen voor de meer technische wetenschappelijke richtingen, zoals computerwetenschappen en elektriciteit.

Binnen onze projecten en onder ons tijdelijk overzees personeel zijn er verschillende vrouwen die mede dankzij hun wetenschappelijke studies begunstigden helpen op het gebied van gezondheid.

Lees hieronder het verhaal van enkele van onze vrouwelijke wetenschappers op het terrein:

  • Dr. Sybil, haar ouders waren beiden arts. Als kind was zij goed in wetenschappen en ze had de roeping om geneeskunde te studeren. Na haar artsenopleiding ging ze terug naar de regio Bidar (India) en richtte er een hulppost op in het nabijgelegen dorpje. Dr. Sybil wilde echter oogarts worden en ging verder studeren, eerst in India en later in Londen. Eenmaal terug in India werden haar ouders ziek, waardoor het ziekenhuis dat door hen opgericht was, niet meer kon functioneren. Dr. Sybil heeft het ziekenhuis overgenomen, eerst als liefdebetoon voor het werk van haar ouders, maar ondertussen is het haar eigen droom geworden. Zo heeft zij als oogarts het ziekenhuis omgevormd tot een gespecialiseerde oogkliniek en is daarnaast ook verdergegaan met het leprawerk, waar haar ouders mee gestart waren. Haar verlangen is om zoveel mogelijk armen, blinden, wezen, weduwen en hulpbehoevenden te helpen.
    Naar project: Nav Jeevan lepradorp en kindertehuis, Velemegna Good News Society, India.
  • Dr. Willika werkt als arts in Burkina Faso om kwaliteitsvolle gezondheidszorg aan te bieden aan de bevolking van Ouagadougou, en vooral aan de allerarmsten via de gezondheidsdiensten van het zendingshospitaal Paam Laafi.
  • Hilde werkt als verpleegster neonatologie in het Hopitaly Vao Vao Mahafaly in Madagaskar. Naast verpleegkundige taken helpt zij ook met administratieve/management taken en geeft ze les aan de studenten verpleeg- en vroedkunde in de plaatselijke verpleegstersschool.
  • Elke werkt als vroedvrouw in het Sarobidy Maternity Center, Madagaskar. Daarnaast leidt zij ook studenten vroedvrouwen op.

Bron tekst:  UN.org

Omslagfoto: studenten verpleegkunde voor hun logement, Tana, Madagaskar 2018, © Tearfund