logo
logo
  • Over Ons
    • Over Ons
    • Medewerkers
    • Kwaliteitsstandaard
    • Tearfund Youth
    • Vacatures
  • Over Jou
    • Bidden
    • Steunen
    • Meehelpen
  • Ons Werk
    • Projecten
    • TOP’pers
    • Financiële Kinderadoptie
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
    • Contact
    • Routebeschrijving
    • Aanvraagformulieren
    • Klachtenbeleid (Complaints Policy)
  • Doneren

Bridging the Gap: de rol van geloof-gedreven actoren in humanitair werk, Zuid-Soedan

In Afrika

Bridging the Gap (De Kloof Overbruggen) – de rol van geloof-gedreven actoren in humanitair werk.

In 2018 deed de federale regering een oproep voor een project in het kader van ‘Innovatie’ – een project dat vernieuwing kan brengen in de humanitaire sector. Tearfund zette een grootse samenwerking op om dit bijzondere project tot stand te brengen. Het is onze hoop dat we hiermee niet enkel vandaag mensen kunnen helpen, maar ook dat we kunnen werken aan een grotere impact van het humanitaire werk in de toekomst.Humanitaire werkers zijn zich vandaag enorm bewust van de kracht van het werken met lokale partners, partners die verankerd zijn in de gemeenschap en een blijvende aanwezigheid kunnen garanderen. Gelovigen zijn vaak ook bezig met humanitair werk en doen dit met een zekere mate van autoriteit in hun gemeenschappen, een brede basis van vrijwilligers, veilige toegang tot moeilijk bereikbare gebieden en vaak met een grote motivatie en onderliggende waarden. Ze zijn vaak als eerste aanwezig en blijven ook ter plaatse na een ramp of een crisis. Deze mensen, en dat kan gaan van leiders van lokale kerken tot nationale bisschoppenconferenties, zijn dus een interessante partner voor humanitaire organisaties. Toch gaat de samenwerking tussen deze twee groepen vaak moeilijk. Het humanitaire systeem is vaak seculier en bewaart religieuze waarden en praktijken in de huiskamer. Internationale ngo’s zijn vaak bang dat zij die gedreven zijn door het geloof anderen zullen proberen bekeren of religieuze waarden zullen opleggen (bijvoorbeeld over man/vrouw-verhoudingen). Bovenal vrezen ze de bevoordeling door gelovigen: dat de eigen mensen eerst worden geholpen. Het werk dat door het geloof wordt gedreven is bovendien niet altijd even professioneel, bijvoorbeeld in financieel management. De realiteit is dus dat dit door geloof gedreven werk, en het werk dat gedaan wordt door internationale humanitaire partners, vaak parallel aan elkaar wordt gedaan en niet samen, waardoor we mogelijkheden mislopen en de impact van het werk beperkter blijft.

Doelstelling:

Dit project wil de kloof overbruggen die er bestaat tussen de humanitaire sector en de geloof-gedreven actoren. Met dit project hopen we voorts de effectiviteit, kwaliteit en impact van humanitaire acties door geloof-gedreven actoren te verbeteren. We hopen op korte termijn een effectieve respons te kunnen leveren op de humanitaire noden van de Zuid-Soedanezen en op lange termijn hopen we een model beschikbaar te stellen dat echte samenwerking en wederzijds vertrouwen stimuleert, en dat valt toe te passen en vrucht zal dragen in heel Zuid-Soedan en elders in de wereld.

Doelgroep:

Het project richt zich dus in eerste instantie op de door geloof-gedreven actoren en humanitaire werkers op het terrein. Door capaciteitsversterking en dialoog hoopt het project deze samenwerking te verbeteren.In de tweede plaats richt het project zich, via concrete acties op de bevolking van Zuid-Soedan. De deelnemers aan het project kunnen voor allerhande kleine projecten beurzen aanvragen, en worden vervolgens in hun werk begeleid door onze lokale partners Tearfund UK en Islamic Relief Worldwide. De concrete hulp komt dus in verschillende vormen bij de bevolking.Ten slotte richt het project zich op de humanitaire sector als geheel. Via de onderzoekscomponent, geleid door de University of Leeds en The Joint Learning Initiative, hopen we een model te kunnen voortbrengen dat ook elders en door andere ngo’s zal kunnen worden gebruikt om de samenwerking met geloof-gedreven actoren te verbeteren.

Activiteiten:

Lokale geloof-gedreven actoren (Local-faith actors) worden op de hoogte gesteld van het project, en kunnen kiezen om er in mee te stappen (Tearfund UK & Islamic Relief Worldwide);Van de LFA’s die mee doen, wordt een capaciteitsassessment gedaan, op basis waarvan de workshops en trainingen worden ontwikkeld (RedR – ngo gespecialiseerd in capaciteitsversterking in de humanitaire sector);De LFA’s krijgen trainingen in humanitair werk, medewerkers van lokale ngo’s worden een workshop aangeboden over religieuze waarden en praktijken in het kader van een mogelijke samenwerking. Voor beide groepen wordt een theologische dialoog georganiseerd, alsook netwerkevenementen; De LFA’s mogen een beurs aanvragen voor hun humanitair werk. De projecten die een beurs krijgen, worden vervolgens ondersteund door de humanitaire ngo’s in onze samenwerking, Tearfund UK en Islamic Relief Worldwide;Ten slotte is er een onderzoekscomponent, onder leiding van de University of Leeds en The Joint Learning Initiative. Men is gestart met een literatuurstudie over de noden van Zuid-Soedan, en het project wordt gaandeweg opgevolgd door lokaal aangestelde onderzoekers. Aan het eind van het project zullen de partners op basis van de gegevens die uit onze praktijk naar voren zijn gekomen, een model uitwerken dat dan kan worden toegepast door andere ngo’s en op andere plaatsen.

Resultaten:

Het project is gestart in oktober 2018 en loopt tot eind september 2019.In 2018 heeft de literatuurstudie en de capaciteitsassessment plaatsgevonden, alsook de eerste workshops. De LFA’s kunnen starten met het opstellen van hun beursaanvragen.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor dit project zijn:

PARTNERSCHAPPEN BEHALEN DOELEN

Regio/LandZuid-SoedanReferentiecode43009SectorMulti-sectoriële hulp (DAC 430)Lokale PartnerTearfund UK, Islamic Relief Worldwide, RedR, Joint Learning Initiative, University of LeedsStreefdoelTotaal budget van € 1.117.680,00 (100% gesubsidieerd)

Share

  • Bestrijding vier belangrijkste kinderziektes in Burundi
  • Alle projecten
  • Toegang tot essentiële medicijnen, Zuid-Soedan

Afbeelding

TEARFUND VZW

Zetel: Groenstraat 19 – 1800 Vilvoorde Ondernemingsnummer: 0419 872 616
RPR Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank Brussel

 

OVER ONS

Omdat elk mens telt, brengt Tearfund mensen samen in de strijd tegen armoede en onrecht, met speciale aandacht voor de situatie van vrouwen en kinderen in de derdewereld.

ONZE WEBSITES

Tearfund Youth
Nacht Zonder Dak

Beleid toegewezen giften

Elke specifiek toegewezen gift voor een goedgekeurd programma of project zal worden gebruikt zoals gespecifieerd, met dien verstande dat wanneer aan de financiële behoeften is voldaan, of het project is voltooid of om welke reden dan ook niet kan worden voltooid, de fondsen zullen worden gebruikt waar dat het meest nodig is.

BANKGEGEVENS

KBC Bank Nummer: 435-9190001-10
IBAN: BE41-4359-1900-0110
BIC: KREDBEBB

FISCALE AFTREKBAARHEID

Voor giften vanaf 40 euro op jaarbasis ontvangt u een fiscaal attest en krijgt u 45% terug van de belastingen. Een attest wordt automatisch bezorgd na het verstrijken van het boekjaar.

BLOG

  • VN Internationale Dag van het Onderwijs 22 januari, 2021
  • Voedselpakketten tijdens de pandemie – BEM Brazilië 20 januari, 2021
  • Tigray-crisis en de daaruit voortvloeiende humanitaire behoeften in Ethiopië en Soedan 11 januari, 2021
  • Winterhulp Syrië en Servië 2020-2021 11 december, 2020
  • Creed Africa, Oeganda 2 december, 2020
  • Novemberactie- Isolatie voor Roma, Servië 10 november, 2020

© 2021 Tearfund. Privacyverklaring. Algemene Voorwaarden. Webdesign by Netstarter

Deze site gebruikt cookies. Meer informatie.