Noodhulp COVID-19

Project
Noodhulp, Noodhulp en wederopbouw

Noodhulp COVID-19

Projectcode: 77007

De uitbraak van de wereldwijde coronacrisis treft ook des te zwaar de derdewereldlanden. Onze partners in de verschillende werelddelen melden ons dat zij vrezen voor de gevolgen van deze pandemie in hun land. De gezondheidssystemen zijn er zwak of onbestaand en de al aanwezige economie krijgt het eveneens zwaar te verduren. Hieronder vindt u enkele getuigenissen van onze partners:

BEM/VEM, Brazilië

Onze partner meldt:

“We vrezen voor de toekomst, in het bijzonder voor de families die we helpen bij BEM. We zijn ervan overtuigd dat de al arme gemeenschappen hier sterk door getroffen zullen zijn en de enorme impact van het coronavirus zullen voelen. We proberen hard in te zetten op preventie, maar het blijft een strijd doordat er een groot tekort is aan medisch materiaal zoals mondmaskers, handschoenen en dergelijke. Het blijft echter onze focus om de families uit de armoede te houden, een uitdaging aangezien vele van onze families hun werk verloren zijn door de wereldwijde lockdown.”

Association Vidas, Peru

Onze partner getuigt:

“Op dit moment voelen we de enorme impact in Peru en zeker bij de Ayacucho bevolking. De verdachte gevallen nemen dag per dag toe. Daarnaast zijn er ook mensen die ziek zijn en niet meer naar het ziekenhuis durven komen, omdat zij bang zijn om door het virus besmet te geraken.”

Samaria, Burkina Faso

Het Samaria centrum is omwille van de coronamaatregelen gesloten. Er wordt verwacht dat de mensen de maatregelen van ‘social distancing’, hygiëne en thuiswerk volgen. Dit is echter heel moeilijk voor onze doelgroep, de garibou, die vaak geen echt thuis of onderdak heeft, laat staan de nodige hygiëne maatregelen hierbij kan toepassen.

Creed Africa, Oeganda

Er werd door de overheid een lockdown ingesteld initieel tot 15 april, maar mogelijks wordt dit verlengd. Alle stafleden van onze partners zijn nu thuis en wachten op verdere instructies van de overheid. Momenteel zijn er in Orisai nog geen gevallen van het virus vastgesteld.

Friends of Mandritsara, Madagaskar

Madagaskar is sinds 18 maart volledig dicht voor een maand. Ondanks dat zijn er toch al gevallen vastgesteld. Het ziekenhuis waar Hilde werkt, zorgt voor triage van verdachte gevallen en behandelt de besmette gevallen van families van personeelsleden, andere verwijzen ze door naar het staatsziekenhuis. Hilde zelf is werkzaam op de niet Covid afdeling omdat ze 60-plusser is.

Louis en Anne-Marie, Servië

De strenge maatregelen tegen het virus zorgen ervoor dat heel wat van de Roma nu zonder werk vallen en dreigen nog meer in armoede te geraken. Zelf zijn Louis en Anne-Marie niet meer kunnen vertrekken na hun vakantie in België, omdat het luchtruim gesloten is. Momenteel volgen zij het werk ter plaatse in nauw overleg met de lokale partner op. Het ziekenhuis in Leskovac heeft echter ook nood aan medisch materiaal zoals beademings-toestellen, mondmaskers, handschoenen, ect.

CSS in Bangladesh / Baladharshan & Eficor in India

De ongeziene lockdown zorgt voor een enorm jobverlies bij de begunstigden die veelal geen ander vangnet hebben als ze niet kunnen werken. Iedereen moet thuisblijven waardoor vele kantoren gesloten zijn, zo ook de kantoren van onze partner CSS en Eficor.

Het gevecht tegen het coronavirus komt bij vele van onze partners boven op de strijd die zij al dagelijks moeten voeren, namelijk de strijd tegen armoede, honger, onrecht en onrusten of oorlog. U kunt ons helpen onze partners te helpen door gebed en of een financiële bijdrage op het algemene rekeningnummer van Tearfund IBAN BE 41 4359 1900 0110 met vermelding van de projectcode 77007.

Foto’s van het project

Bron: Hopitaly vaovao Mahafaly Madagaskar / Tearfund
Bron: Doctors for Life / Tearfund

Ik wil doneren