COVID-19 slaat hard toe in India en andere landen

30 april 2021
Oproep

COVID-19 slaat hard toe in India en andere landen

 

Projectcode: 77007

Update 07/07/2021

Madagaskar

We voorzien deze maand  5000 € aan het Hospitaal Vaovao Mahafaly (waar onze TOP’per Hilde Vlaminckx werkt) in de strijd tegen het coronavirus. Daarmee worden allerlei beschermingsmaterialen en desinfecterende middelen aangekocht, een generator voor de algemene werking in het ziekenhuis. Daarnaast worden twee verpleegsters voor drie maanden aangeworven om het team bij te staan.

Update 30/06/2021

India

Dankzij uw giften kon Tearfund onze lokale partner Velemegna Good News Society helpen met de uitbouw van de medische protocollen in de strijd tegen de COVID-19 pandemie. 

Update 14/06/2021

Burkina Faso

Ook de bevolking van Burkina Faso is, net als de rest van de wereld, sinds maart 2020 getroffen door COVID-19.

Om het coronavirus in te dijken heeft de regering van Burkina Faso eveneens tal van maatregelen ingesteld. In een ontwikkelingsland en gezien de precaire levensomstandigheden in bepaalde afgelegen plaatsen, heeft men echter vaak geen toegang tot bepaalde preventiemiddelen zoals maskers, ontsmettingsgels, handzeep.

Burkina Faso is bovendien nog steeds in de greep van een veiligheidscrisis en een ongunstige economische situatie, waardoor bepaalde maatregelen, zoals een lockdown, niet het gewenste effect bekomen, omdat de mensen moeten blijven gaan werken om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Het is voor bepaalde bevolkingsgroepen geen evidentie om de coronamaatregelen te volgen. De verspreiding van het virus gebeurt daardoor snel en vormt een reële bedreiging voor de gezondheid.

Vanuit dit perspectief lanceert Paam Laafi een project rond bewustwording van het coronavirus en wil het de mensen aanmoedigen om de coronamaatregelen te volgen, zoals het gebruik van desinfecterende gels of zeep, maskers en sociale afstand. Paam Laafi wil met het project de volgende doelstellingen realiseren tegen eind augustus:

  • De kennis over het coronavirus verbeteren bij meer dan 500 mensen;
  • 40 mensen een opleiding geven in het maken van zeep en ontsmettingsmiddelen;
  • 40 mensen trainen in het maken van mondmaskers;
  • Tegen eind juli minstens 10 onderzoekscentra en 10 gebedshuizen uitrusten met beschermingsmaterialen

Dankzij onze donateurs konden wij 6.718 € overmaken om dit project te realiseren.

Update 04/06/2021

India

Onze partner Velemegna Good News Society laat weten dat het aantal COVID-19 gevallen in Bidar aan het dalen is, maar dat het dodental hoog ligt. Doordat er een totale lockdown is, werkt het ziekenhuis met een halve bezetting van de stafleden en kan er ook slechts een klein aantal patiënten worden behandeld.

Opdat het ziekenhuis de patiënten kan behandelen, hebben zij nu nood aan maskers, handschoenen, ontsmettingsmiddelen en beschermende schorten.

Daarnaast helpt onze partner ook hun doelgroep in het lepradorp om te kunnen overleven door het uitdelen van voedselpakketten.

Tearfund stelt voor deze acties een bedrag van 6.700 € ter beschikking.

Nepal

In Nepal zorgt de tweede golf van de pandemie voor verwoestende effecten.

De schokkende stijging van het aantal COVID-19 infecties zet de fragiele gezondheidszorg van Nepal onder druk. Het dagelijkse aantal nieuwe gevallen in Nepal is sinds medio april met 1200% gestegen. Volgens gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid en Bevolking (11 mei) waren van de 18.400 testen 9.271 gevallen COVID-positief. Het percentage positieve gevallen ligt constant rond de 50%, het hoogste percentage ter wereld op dit moment, wat erop wijst dat er zowel een hoge mate van overdracht in de gemeenschap is, als onvoldoende tests.

In een kwart van de Nepalese districten kampen de ziekenhuizen met een tekort aan bedden. Vele ziekenhuizen hebben reeds hun capaciteit bereikt en kampen met een tekort aan zuurstof en ander levensnoodzakelijke medicatie.

Onze internationale partner INF helpt samen met verschillende inlandse partners de tweede golf te bestrijden door te voorzien in voedselpakketten, het ondersteunen van lokale gezondheidszorgsystemen, bewustmaking van de sanitaire maatregelen in het bestrijden van COVID-19 in de gemeenschap, ondersteuning van het onderwijs door het verdelen van schoolspullen voor kinderen die nu van thuis uit de lessen moeten volgen en het opzetten van en het coachen van een gemeenschapscentrum in Bajurua.

Met de fondsen die Tearfund beschikbaar stelt (7.000 €), wil INF het volgende doen:

  • 65 families voorzien van essentiële voedselpakketten, bestaande uit rijst, tarwe en andere granen, linzen, zout, bakolie, suiker en thee + waspoeder en badzeep;
  • drie isolatiecentra in het Gorkha District voorzien van medicijnen en apparatuur voor vitale functies, zoals zuurstofsaturatiemeters, thermometer, bloeddrukmeter en beschermingsmaterialen (mondmaskers, gezichtsbeschermers, handschoenen, Dettol, handwasmiddelen).

Update: 06/05/2021

India

Luister hieronder naar een pakkend interview van onze partners Eficor in India en Tearfund Canada over de COVID-19 situatie.

30/04/2021

We vragen uw dringende hulp. Help ons helpen.

De tweede golf van COVID-19 slaat heel hard toe in India.

We ontvangen hartverscheurende berichten van onze lokale partners. Recordaantallen mensen zijn besmet. Op 26 april, in één dag tijd werden 352.991 personen positief getest volgens de minister van Volksgezondheid en Gezinswelzijn. In een wanhopige poging om de situatie onder controle te krijgen, hebben veel staten een avondklok en lockdown afgekondigd. Hoewel een volledige lockdown in het hele land niet wordt aangekondigd, zijn het banenverlies, de voedselonzekerheid en de economische kwetsbaarheid opnieuw een realiteit voor miljoenen stedelijke informele arbeiders en dagloners.

Nog veel erger is het gesteld in de plaatselijke ziekenhuizen, die de stroom aan zwaar zieke mensen niet meer aan kunnen. De afdelingen intensieve zorgen zijn de wanhoop nabij. Duizenden zieken kunnen geen bed meer bemachtigen en blijven buiten de poorten van de ziekenhuizen in auto’s wachten. Er is sprake van totale chaos, een ontstellend tekort aan medisch materiaal en zuurstof.

Onze lokale partners smeken om hulp. Er is grote nood aan beschermingsmateriaal, ontsmettingsgel, maskers, handschoenen, voedselhulp, ….

Tearfund kan niet stilzitten bij een dergelijke tragedie. Vandaar onze dringende oproep voor steun. Dergelijke noodkreten krijgen wij ook van onze partners uit Madagaskar en Brazilië.

Help ons hen helpen. Stort vandaag nog een bijdrage op rekeningnummer van Tearfund, IBAN BE41 4359 1900 0110, met de vermelding: “Code 77007, Noodhulp COVID”

Zondag 2 mei is Tearfund-zondag in het teken van onze gezondheidsprojecten. Help ons de oproep ruimer bekend te maken onder vrienden, kennissen, in de kerk.

Hartelijk dank, ook namens onze lokale samenwerkingspartners,

Ik wil doneren