Het verhaal van Abdou, Samaria

24 juni 2021
Impactverhaal

Het verhaal van Abdou, Samaria

Projectcode: 73003

Abdou, zoon van goudzoekers, was ongeveer tien toen zijn familie besloot hem aan een traditionele meester toe te vertrouwen. Hij kwam terecht in Banfora, ver weg van zijn ouders, waar hij de komende jaren zou doorbrengen om de koran vanbuiten te leren. Al snel ontdekte Abdou het Samariacentrum, een verwelkomende plek voor garibous, waar hij vanaf dan regelmatig langskwam om zich te wassen, te eten, te leren en gewoon kind te zijn. Het bleef pijnlijk voor Abdou om andere kinderen van zijn leeftijd tegen te komen op straat, onderweg naar school, terwijl hij bij een meester woonde die hem steeds wegstuurde om te gaan bedelen.

De eerste weken bleef Abdou erg afstandelijk, maar stilaan begon hij ons in vertrouwen te nemen, en vertelde hij over het lijden dat hij meemaakte als garibou. We vonden sporen van zweepslagen op de rug van Abdou. Met haat in zijn stem beschreef hij hoe slecht hij behandeld werd door zijn meester en diens vrouw, en wanhopig dacht hij na over zijn toekomst. Zonder beroep of andere vorming leek een zinvolle toekomst voor hem niet weggelegd. Abdou en zijn vrienden weigerden resoluut dat we contact opnamen met hun meester. Deze zou ons vriendelijk ontvangen, volgens Abdou, om na ons vertrek de gariboujongens ruw te straffen voor hun “verraad”. In gebed wachtten we af tot het tij zou keren en God een wonder zou doen.

Enkele maanden later kwamen de jongens ons enthousiast vertellen dat hun meester veranderd was. Een periode van bemiddeling brak aan. We constateerden een positieve verandering in de houding van de meester naar de kinderen toe, en in zijn bereidheid mee te zoeken naar perspectief voor de jongens. Hoewel er nog een lange weg moet worden afgelegd, is Abdou – vandaag 15 jaar oud – ingeschreven als leerling bij een professionele kleermaker. Hij is erg gemotiveerd en durft opnieuw dromen van een hoopvolle toekomst.

Abdou is een schuilnaam

Ik wil doneren