COP27

9 november 2022
Event

Klimaatconferentie COP27

COP staat voor ‘Conference of the Parties’, en het is de jaarlijkse top van de Verenigde Naties waar regeringen van bijna elk land bijeenkomen om te onderhandelen over een gecoördineerde wereldwijde reactie op klimaatverandering. In november 2021 was het VK gastheer van de 26e jaarlijkse VN-klimaatbesprekingen – bekend als COP26 – in Glasgow. Dit jaar gaat het stokje over naar Egypte.

Deze en volgende week komen wereldleiders samen in Egypte voor COP27, de jaarlijkse top van de Verenigde Naties over klimaatactie. De wereld is veranderd in de maanden sinds de bijeenkomst van vorig jaar. Veel rijkere landen voelen de gevolgen van de energiecrisis en zijn misschien terughoudender dan ooit om hun klimaatfinanciering te verhogen. Maar de klimaateffecten blijven versnellen, van langdurige droogte in Oost-Afrika tot ongekende overstromingen in Pakistan.

We weten dat klimaatverandering een van de grootste bedreigingen is voor het beëindigen van armoede en dat er dringend actie moet worden ondernomen.

Bid met ons mee voor:

  • de leiders van landen met een hoog inkomen om woorden in daden om te zetten en de inspanningen verder te zetten voor de overeengekomen max. 1,5°C opwarming.
  • de rijkere landen om de beloofde klimaatfinanciering te leveren en nieuwe toezeggingen te doen – en om dit geld effectief vrij te maken voor de gemeenschappen die het het meest nodig hebben.
  • de Afrikaanse gemeenschappen die de gevolgen van de klimaatverandering nu reeds fel voelen, dat zij gehoord worden en effectief mogen zijn in het beïnvloeden van verandering.

Klimaatrechtvaardigheid zal niet op één conferentie worden bereikt, maar COP27 heeft het potentieel om ons dichter bij een veiligere, eerlijkere wereld te brengen. Dus laten we onze rol blijven spelen, onze leiders verantwoordelijk houden voor het spelen van hun rol, en onze ogen op God gericht houden.

Ik wil doneren