Cycloon Freddy

27 maart 2023

Foto credit: Thomas, Eagles District Coordinator for Chikwawa

Cycloon Freddy

De cycloon Freddy is waarschijnlijk de langstdurende tropische storm ooit geregistreerd. De cycloon richtte een ravage aan in grote delen van zuidelijk Afrika. Madagaskar, Malawi en Mozambique werden het zwaarst getroffen. In delen bepaalde van Mozambique en Malawi viel in zes dagen tijd de hoeveelheid regen die normaal in zes maanden valt.

 

Noodtoestand

In Malawi werd de noodtoestand uitgeroepen en een periode van rouw ingelast. Op 20 maart 2023 waren al 499 mensen omgekomen, 840 gewond en 427 vermist. Meer dan 500.000 mensen sloegen op de vlucht voor het natuurgeweld.

In Mozambique zijn al zeker 165 mensen omgekomen. Meer dan 100.000 huizen werden verwoest. Gezondheidsvoorzieningen, scholen en watervoorziening zijn beschadigd of vernield net als meer dan 5.000 kilometer aan wegen. Sommige gebieden waren nog steeds alleen per boot bereikbaar.

 

Cholera

Het gebrek aan toiletten en schoon water verhoogt de kans op ziekten. Dit is des te zorgwekkender vanwege de cholera-uitbraak die al vele duizenden mensen in de regio heeft getroffen. Door de overstroming is het risico van verspreiding sterk toegenomen en er zijn al nieuwe gevallen gemeld. Ook het risico op de verspreiding van andere ziekten – zoals dysenterie, tyfus, malaria en diarree – is toegenomen.

 

Reactie van de Tearfund-familie

De lokale partners van Tearfund UK en de kerk hebben snel gereageerd – met het verschaffen van onderdak, voedsel, schoon water en trauma-ondersteuning. Bidden jullie mee voor de getroffen regio’s, dat de plaatselijke overheden wijsheid vinden om op de ramp te reageren en voor de mensen die door getroffen werden door het natuurgeweld. Middelen voor projecten ter plaatse kunnen gestort worden met de projectcode 77006 of de vermelding Malawi.