Noodhulp aardbeving Syrië

Noodhulp aardbeving Syrië

 

Projectcode: 77062

Update 28/02/2023

Drie weken geleden werden Syrië en Turkije getroffen door een zware aardbeving. Nadien zijn er nog verschillende naschokken geweest. Onze lokale partner in Syrië schoot onmiddellijk in actie. Met bestelbussen en vrachtwagens werden warme kleding, dekens en voeding ter plaatse gebracht. Vanuit België zamelen we geld in om dit mee te financieren. Ondertussen ontvingen we foto’s vanop het terrein. We delen graag een aantal beelden met jullie.

Jullie solidariteit overtrof onze verwachting. Als Tearfund België hebben we in eerste instantie voorzichtig 40.000 euro steun toegezegd. Dat bedrag hebben we al ingezameld.

Op 28 februari stonden we op 53.560 euro. Een enorme dank vanuit ons hele team.

Dit betekent dat we verder kunnen helpen. Dat is ook enorm nodig. Er zijn steeds mensen die voedsel, dekens en warme jassen nodig hebben. Ondertussen gaat er ook meer aandacht naar de medische behoeften van de lokale bevolking. Onze partner IHP (https://www.ihpuk.org/) verzamelt medisch materiaal bij de farmaceutische sector om dit te brengen naar de plaatsen waar dit het meeste nodig is. Zoals in Syrië op dit ogenblik. Om het transport naar Syrië te financieren kunnen ze onze steun goed gebruiken. We bekijken daarom intern waar de noden het grootst zijn en waar we de meeste impact kunnen realiseren met jullie giften.

Via onze website en Facebookpagina houden we jullie graag op de hoogte. Mochten jullie ondertussen nog vragen hebben, twijfel niet om contact op te nemen met ons. Steunen kan nog steeds via deze knop op deze pagina of via overschrijving op ons rekeningnummer BE41 4359 1900 0110 met vermelding van projectcode 77062.

Update 15/02/2023

Syrië wordt al meer dan 10 jaar verscheurd door een vernietigende burgeroorlog. De heropbouw van het land is een uitdaging die vele decennia zal vergen. De zware aardbeving van 6 februari kwam hier bovenop en liet het land en de inwoners gebroken achter.

Toch zien we ook iets anders in de foto’s die we ontvangen van partners ter plaatse. Tekens van hoop; hoop bij burgers en hulpverleners die blijven zoeken naar overlevenden in het puin. Tekens van geloof; geloof in de toekomst, Syriërs die hun handen uit de mouwen steken om vandaag het land op te ruimen zodat ze het morgen kunnen heropbouwen. Tekens van liefde, liefde door de enorme solidariteit ter plaatse maar ook vanuit ons land. Dank voor jullie steun!

Zo blijven dan: Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde.
(1 Korintiërs 13:13)

Noodhulp

Op 6 februari zijn delen van Zuid-Turkije en Noord-Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen. Het dodental loopt in de duizenden.  De aardbeving vond plaats te midden van een koude winter en komt bovenop de ernstige economische en humanitaire crisis in Syrië als gevolg van de burgeroorlog.

Mensen zijn nog steeds in shock door wat er is gebeurd. We kijken naar de beelden uit Syrië en Turkije en zijn geraakt door wat de mensen daar meemaken. De eerste dagen zijn cruciaal om te proberen overlevenden uit te graven. Zoek- en reddingsoperaties in ingestorte gebouwen zijn zeer moeilijk, vooral in slechte weersomstandigheden. Er wordt prioriteit gegeven aan het redden van de tienduizenden mensen onder het puin en het verlenen van medische noodhulp, onderdak en voedsel.

Een lokale organisatie liet ons weten dat “…hele families liggen begraven onder het puin. Duizenden vrezen terug te keren naar hun gebroken, gebarsten huizen uit angst dat er iets op hun hoofd valt. Wij hopen dat de internationale gemeenschap de reddingspogingen zal steunen en essentiële goederen zal leveren om aan de dringende behoeften van de getroffen gebieden te voldoen.”

Hoe bijzonder is het om niet als hulpeloze toeschouwer toe te kijken, maar om daadwerkelijk iets te kunnen doen. We staan in contact met onze lokale partnerorganisatie Merath, die reeds in actie is geschoten in Syrië. Ons eerste doel is om 4.200 van de meest kwetsbare gezinnen te ondersteunen met voeding, hygiëne kits, warme kleding en dekens. Ze kunnen dit aanschaffen bij leveranciers ter plaatse in Syrië. Wij kunnen hen hierin ondersteunen door middelen te mobiliseren. Help je mee?

Actie

Financieel

Ter plaatse wordt de eerste opvang in kerken en andere publieke gebouwen georganiseerd. Samen met jouw hulp kunnen we de meest kwetsbare gezinnen ook voorzien in hun eerste noden voor warmte en voeding!

 Als u ons daarbij wilt helpen, kunt u uw gift overmaken op de rekening van Tearfund BE41 4359 1900 0110 (KREDBEBB), met vermelding van de projectcode 77062.

Gebed

Onze harten zijn belast door deze vreselijke omstandigheden en het lijden van het Turkse en Syrische volk. Wilt u alstublieft met ons mee bidden?

Ik wil doneren