Burkina Faso, Pãn-Bila project

Project
Kwetsbare kinderen en vrouwen, Onderwijs

Pãn-Bila project, Burkina Faso

Projectcode: 73016

Doelgroep

Kwetsbare gezinnen, kwetsbare meisjes, al dan niet met baby’s, gered uit slavernij,
prostitutie en mensenhandel.

Doelstellingen

Aanpakken van de marginalisering en jeugdcriminaliteit in de stad Ouagadougou en de
rand. Dit wil het project doen door het verbeteren van de leefomstandigheden van arme
gezinnen, het opvoeden van kinderen (vooral meisjes) op de Pãn Bila school, financieel
steun bieden aan kinderen uit arme gezinnen en door meisjes op te vangen die op straat
leven.

Activiteiten

Meisjescentrum:

De meisjes worden opgevangen en krijgen alle nodige zorg (fysiek, mentaal,
emotioneel, psychologisch…) en juridische bijstand. Ze krijgen de kans om naar school te
gaan of een beroep aan te leren.

Microkredieten:

Door het verstrekken en opvolgen van leningen, het verlenen van advies
en het bemoedigen van de vrouwen uit het Child Adoption Program (CAP), wil het project
hen de mogelijkheid bieden om hun sociale en economische situatie te verbeteren

Informatica:

Aanbieden van informatica lespakketten

Pãn-Bila school:

Gesponsorde kinderen (meestal meisjes) en niet-gesponsorde kinderen
worden ingeschreven en opgeleid op school met als doel de gendergelijkheid te versterken
en het analfabetisme terug te dringen.

Resultaten behaald in 2022

Meisjescentrum:

Er werden in totaal 54 meisjes en 31 baby’s opgevangen

Microkredieten:

309 vrouwen waren in staat om inkomen generende activiteiten uit te voeren

Informatica:

Aanbieden van informatica lespakketten

Pãn-Bila school:
  • De school telde in 328 leerlingen in 2022. Er slaagden in het eerste semester 70,76% van de kinderen.
  • Er zijn momenteel 197 kinderen die financiële ondersteuning krijgen.
  • Er is geïnvesteerd in de uitbreiding van de kleuterschool, tot voor 2022 was er 1 klas vanaf nu zijn het er 3.
  • Er is zijn twee nieuwe leerkrachten en een directeur voor de kleuterschool. 

Impactverhaal

Traoré is de moeder van een kind dat sinds november 2015 door het financiële kinderadoptie-programma wordt gesponsord. Na het overlijden van de vader van het kind in 2013 ging zijn oom haar halen uit Ivoorkust waar de vader naar was geëmigreerd op zoek naar betere omstandigheden voor zijn gezin. Terug in Burkina Faso stond de familie onder de hoede van deze oom, die zelf nachtwaker was. Op de hoogte gebracht door de buren, heeft het gezin een aanvraag ingediend bij Pãn-Bila voor hulp. Door het financiële kinderadoptieprogramma heeft het kind een sponsor gevonden.

“Geconfronteerd met de realiteit van het leven, leerde ik (Traoré) traditionele lendendoeken weven, maar ik had niet genoeg middelen om deze activiteit te starten. Toen het voorstel werd gedaan om mij via het Pãn-Bila microkredieten programma een lening te verstrekken, aarzelde ik geen moment. Ik kreeg een eerste lening van 25.000 FCFA, waardoor ik echt kon starten in deze sector. Doordat ik winst kon maken uit de eerste verkoop van de lendendoeken kon ik mijn capaciteit vergroten en zo het totale bedrag dat ik geleend had op 10 maanden terugbetalen.Traoré Mawa is de moeder van een kind dat sinds november 2015 door het financiële kinderadoptie-programma wordt gesponsord. Na het overlijden van de vader van het kind in 2013 ging zijn oom haar halen uit Ivoorkust waar de vader naar was geëmigreerd op zoek naar betere omstandigheden voor zijn gezin. Terug in Burkina Faso stond de familie onder de hoede van deze oom, die zelf nachtwaker was. Op de hoogte gebracht door de buren, heeft het gezin een aanvraag ingediend bij Pãn-Bila voor hulp. Door het financiële kinderadoptieprogramma heeft het kind een sponsor gevonden.

Een tweede lening van 60.000 FCFA gaf me meer kansen in mijn activiteit. Voor het einde van de terugbetaling kon ik reeds een winst boeken van 45.000 FCFA. Ik raakte euforisch omdat ik een bepaald bedrag per maand kon besparen. We zijn 29 vrouwen en besparen elk 10.000 CFA per maand die we geven aan een van ons die een project heeft of zijn activiteit wil verbeteren.

Ik had graag een spaarrekening geopend bij een financiële instelling, maar bij gebrek aan geboorteakte kon ik mijn nationale identiteitskaart niet verkrijgen.

Met het geld van de tontine kocht ik land in een onbewoond gebied van 250.000 FCFA om een ​​huis te bouwen waar we zullen wonen om verhuur te voorkomen, ik heb ook een tweede weefatelier gekocht om mijn activiteit uit te breiden en een andere vrouw de mogelijkheid geven om een ​​baan te hebben.

Naast het weven van lendendoeken, kon ik met de derde lening van 60.000 CFA twee geiten kopen voor 11.000 CFA en 7.500 CFA. De geiten hadden pups waardoor ik er een kon doorverkopen tegen 20.000 CFA en ik heb er nog vier over. Dankzij de winst die door mijn activiteit werd gegenereerd, kon ik op het land dat ik had gekocht een huis van ongeveer 18 vierkante meter bouwen.

Met de vierde lening verbeterde ik de kwaliteit van mijn product en verhoogde ik ook mijn capaciteit om nog grotere bestellingen uit te voeren. Ik hertrouwde met de broer van mijn ex-man volgens de gewoonte. Dankzij mijn lendendoekweverij kunnen we de gezinskosten betalen. Kortom, microkrediet heeft ons in staat gesteld onszelf te ontwikkelen en uit de armoede te komen. We zijn erg dankbaar en danken alle microkredietspelers en alle partners.”

 

Pãn Bila, 2019

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor dit project

Foto’s van het project

Ik wil doneren