Ik wil doneren

Noodhulp

FAQ (veelgestelde vragen)


Hieronder staan enkele vragen die ons vaak gesteld worden. Mocht u toch geen antwoord vinden op uw vraag, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met ons via onderstaand formulier. Mocht u een klacht hebben dan verwijzen we u graag door naar ons klachtenbeleid, daar kan u ook een klacht indienen.

Wat zijn de bankgegevens van Tearfund?

Naam rekening: Tearfund vzw, Groenstraat 19, 1800 Vilvoorde
IBAN: BE41-4359-1900-0110
BIC: KREDBEBB

Is mijn donatie aan Tearfund fiscaal aftrekbaar?

Elke donatie van 40 euro op jaarbasis aan Tearfund is fiscaal aftrekbaar. Elk jaar, na afsluiten van het boekjaar, ontvangt u automatisch een attest van ons om toe te voegen aan uw belastingaangifte. U ontvangt dan 45% terug via een belastingvermindering. Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar FOD Financiën.

Hoe ontvang ik informatie als ik Tearfund steun?

Elke donateur die Tearfund steunt, ontvangt elk kwartaal ons gratis blad Inzicht. Daarin vertellen wij over het verloop van lopende projecten en voorzien ook enkele oproepen voor lopende noden. We kondigen ook events aan en denken ook aan de kinderen via een kinderpagina.

Elke donateur die een of meerdere van onze zendelingen ondersteunt, ontvangt daarbovenop elk kwartaal ons gratis blad TOP-nieuws. Deze publicatie bevat de nieuwsbrieven van onze zendelingen op het terrein, ons Tijdelijk Overzees Personeel. Hierin vertellen zij over hun wel en wee, de zegeningen en de strijd die zij ondervinden tijdens hun humanitair werk en hun ontwikkelingssamenwerking in dienst van hun lokale partner.

Ons kwartaalblad In Actie is ons fondswervend blad en wordt verstuurd naar alle mensen in ons bestand en naar nieuwe mensen die nog geen donateur zijn of het niet meer zijn. Via dit blad vragen wij steun voor lopende en of nieuwe projecten waar wij bijkomende fondsen voor zoeken. Dit blad kan ook vrij aangevraagd worden op onze contact pagina.

Hoeveel kost het om een kind financieel te steunen?

De bijdrage voor een financiële kinderadoptie bedraagt 33 euro per maand + een bijdrage aan het ondersteunend kinderadoptiefonds, waarvoor 5 euro het richtbedrag is. Voor groepsadoptie hanteren we enigszins het principe van ‘bijdragen volgens vermogen’. Het richtbedrag is eveneens 33 euro per maand, maar bijdragen vanaf 20 euro per maand zijn ook mogelijk.

De beheerskosten (bankkosten, opvolging en correspondentie, etc.) worden zo laag mogelijk gehouden, binnen de wettelijke marges, zodat een maximum aan middelen rechtstreeks ten goede komt van de kinderen. U kunt zich aanmelden via het aanvraagformulier. Wacht met betalen tot u van ons de nodige informatie met het dossiernummer ontvangen heeft.

Hoe kan ik ambassadeur van Tearfund worden?

U kunt een ambassadeur van Tearfund worden in uw kerk door contact op te nemen met ons secretariaat op onze contact pagina. Onze medewerkers regelen dan een afspraak met een verantwoordelijke binnen Tearfund voor een gesprek en die u op weg kan helpen. Tearfund helpt u dan graag aan informatie. Op regelmatige tijdstippen kunt u een project of een dringende oproep naar aanleiding van een ramp of bijzondere nood onder de aandacht brengen.

Hoe kan ik doneren aan Tearfund?

Doneren voor onze humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking kan u hier doen. Donaties kunnen met Bancontact, Kredietkaart, PayPal, iDEAL of via een offline bankoverschrijving gebeuren. Bij uw donatie kan u ook optioneel een projectcode invullen. Deze kan u telkens vinden op onze projecten, TOP’pers, kernpunten en onze noodhulp pagina. Laat u dit leeg, dan zullen wij uw donatie gebruiken waar die op dit moment het meeste nodig is.

Waar wordt mijn donatie voor gebruikt?

In 2020 werd 86,5% besteed aan onze projecten, inclusief de inzet van enkele experten en subsidies. 4,2% werd besteed aan kosten voor de fondsenwerving en educatie, programma’s in eigen land. Het algemeen beheer en de werkingskosten van de organisatie bedroegen 9,3%. Dat is heel wat lager dan het wettelijk maximum van 20%.

Kan ik een spreker boeken voor een presentatie?

Natuurlijk kan dat! Nodig een spreker uit voor een presentatie over de rol van de kerk en het probleem van armoede en over recht doen. Laat je prikkelen door verhalen uit de Bijbel die licht werpen op het volgen van de Heer Jezus en hoe Hij opkwam voor recht en gerechtigheid. We kunnen ook een spreker laten vertellen over een of meerdere van onze projecten.

Wilt u een spreker van Tearfund uitnodigen? Mail uw contactgegevens, de doelgroep en de verwachtte omvang van de groep naar ons door op onze contact pagina. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u.

Kan ik als vrijwilliger werken bij Tearfund?

Tearfund is heel dankbaar te mogen rekenen op de hulp van talrijke vrijwilligers. Enkelen onder hen helpen met het onderhoud van de kantoren. Een trouwe groep vrijwilligers komt elk kwartaal helpen met het zendklaar maken van onze publicaties. Onze redactie telt ook enkele vrijwilligers. Twee mensen brengen bijvoorbeeld telkens het drukwerk met de wagen naar de post op 10 km van ons secretariaat.

Tearfund zoekt enthousiaste vrijwilligers die ons kunnen helpen met standwerk. Bijvoorbeeld meehelpen met het opstellen en praten met bezoekers. Gemotiveerde jongeren kunnen vrijwilliger worden binnen onze afdeling Tearfund Youth, bijvoorbeeld helpen tijdens het organiseren van een dropping, een voetbaltoernooi, een wereldrecordpoging, een Nacht Zonder Dak, of zelf kleine events organiseren van wafelbak tot spaghetti-avonden.

Misschien bezit je wel talenten die wij kunnen gebruiken op kantoor. Af en toe zorgen voor het vertalen van een tekst, een brief of mailing kopiëren en verzendklaar maken. Misschien heb je wel grafische talenten om te helpen met de paginaopmaak en de productie van folders, lespakketten, banners en promotiemateriaal. Neem een kijkje op onze vacatures pagina, waar ook informatie staat over de rollen van enkele van onze vrijwilligers!

Kan ik Tearfund ook steunen zonder te doneren?

Dat kan natuurlijk! Op onze vacatures pagina wordt ook wat meer informatie gegeven over vrijwilligerswerk bij Tearfund. Wij steunen vaak op de hulp van onze vele vrijwilligers die op die manier ook een handje willen meehelpen aan het bestrijden van armoede en onrecht in de wereld.

Verder kan u ook een kijkje nemen op onze pagina omtrent bidden. Daar staan enkele belangrijke gebedspunten waar u ons ook mee kan ondersteunen in uw gebed. Onderaan de pagina kan u zich tevens inschrijven voor onze gebedsnieuwsbrief. Op deze manier krijgt u regelmatig enkele belangrijke gebedspunten per e-mail waar wij extra aandacht voor willen vragen.