Tigray-crisis en de daaruit voortvloeiende humanitaire behoeften in Ethiopië en Soedan

Project
Noodhulp

Tigray-crisis en de daaruit voortvloeiende humanitaire behoeften in Ethiopië en Soedan

Projectcode: 77010

Lees hier meer over de recente noodhulpactie. 

Het conflict begon op 4 november, toen de Ethiopische premier Abiy Ahmed opdracht gaf tot een militair offensief tegen regionale troepen in Tigray, na maandenlange ruzie tussen de regering van de heer Abiy en de leiders van de dominante politieke partij van Tigray.

Meer dan 55.000 vluchtelingen zijn het oosten van Soedan binnengetrokken. De Soedanese regering en humanitaire partners blijven de levensreddende hulp aan de vluchtelingen opschalen. In de regio Tigray zelf zijn er meer dan 222.000 intern ontheemden (45.522 huishoudens) geregistreerd.

In Tigray hebben humanitaire hulpverleners recent toegang gekregen tot gebieden die tot dusverre ontoegankelijk waren, vooral in steden. Lokale gevechten en onveiligheid gaan echter door. Twee van de vier vluchtelingenkampen in de regio (Hitsats en Shimelba) zijn nog steeds niet toegankelijk.

Twee door overheid en humanitaire partners uitgevoerde beoordelingsmissies in Tigray zijn eind december getuige geweest van een erbarmelijke humanitaire situatie met slechte toegang tot diensten en beperkte middelen van bestaan. De meerderheid van de ontheemden is teruggekeerd of is bezig terug te keren naar hun huizen. De meeste van hun bezittingen zijn echter tijdens het conflict geplunderd of vernietigd. Daarnaast constateerden ze ook enorme schade en/of vernielingen van openbare gezondheidscentra en afwezigheid van gezondheidswerkers. Enkele basisdiensten worden wel hervat, waaronder elektriciteit en telecommunicatie. De bevolking leeft in kwetsbare omstandigheden, met grote tekorten aan voedsel omdat er geen oogsten hebben plaatsgevonden. Er is een algemeen gevoel van onzekerheid en trauma, wat dringende psychologische ondersteuning vereist.

Tearfund wil met zijn partners van de Internationale Alliantie Integral hulp bieden aan de slachtoffers van deze crisis. Als u ons daarbij wilt helpen, kunt u uw gift overmaken op de rekening van Tearfund BE41 4359 1900 0110 (KREDBEBB), met vermelding van de projectcode 77010.

Ik wil doneren